De 5 populairste soorten trappen – voor welke trap ga jij?

Soorten trappen

De trap is vaak één van de blikvanger in een ruimte. Daarom speelt de uitstraling een belangrijke rol bij de keuze van de trap. Het materiaal en formaat zijn daarbij natuurlijk belangrijke factoren. Maar misschien wel het voornaamste wat de uitstraling bepaald is: het soort trap. Er zijn namelijk tientallen verschillende soorten trappen en allemaal stralen ze wat anders uit. In deze blog bespreken we de 5 populairste type trappen.

Vormen van trappen

Trappen worden door de meeste mensen vaak genoemd naar de vorm. Professionals hebben er soms een ander benaming voor. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘draaitrap’ – ook wel spiltrap genoemd door professionals – en de ‘rechte trap; ook wel steektrap genoemd.

Ook worden andere kenmerken van de trap gebruikt om het soort trap een naam te geven. Een voorbeeld hiervan is: de open trap. Deze trap heeft geen stootborden en dus open treden.

Hieronder noemen we iedere trap bij de naam die de meeste professionals er aan geven. Onder de professionele naam staat de naam die bekend is bij het bredere publiek.

Trap met boven- of onderkwart

Trap met draai of L-trap

Deze L-vormige trap heb je met en zonder plateau. De trappen zonder plateau hebben in plaats daarvan een wigvorm om de bocht te maken. Deze L-vormige trappen komen minder vaak voor in moderne huizen en worden meestal aangetroffen in oudere woningen.

Je hebt deze trap in verschillende vormen. Zo kennen we bijvoorbeeld de L-vormige trappen met de kwartdraai bovenin of onderin.

Steektrap

De rechte trap

Iedereen heeft hier wel eens op gelopen. De steektrap is in wezen een enkele trap tussen twee verdiepingen. Het is de meest voorkomende trap in woningen. De trap is zo populair om twee redenen: 

  • Het is vaak de goedkoopste trap
  • Hij is relatief makkelijk te plaatsen

Door het rechtlijnige ontwerp heeft de trap vaak geen speciale ondersteuning nodig en hoeft hij alleen bovenaan en onderaan te worden bevestigd. Ook zorgt dit type trap voor een eenvoudigere installatie van de leuningen.

De rechte trap heb je in verschillende stijlen. Je hebt onder andere de volgende varianten:

  • De dichte rechte trap, zonder stootborden. 
  • De open rechte trap, met stootborden. 
  • De rechte trap met plateau.

‘’Tip: bij veel trappen  wordt de ruimte onder de trap vaak als kast gebruikt’’

Stalen rechte trap

Spiltrap

De draaitrap

De spiltrap draait rond één centrale as. Deze as wordt ook wel een spil genoemd. Alle treden zijn bevestigd aan deze spil. Omdat de treden om één spil naar boven draaien neemt hij weinig ruimte in. Vanaf boven gezien lijkt de trap een halve cirkel. 

De spiltrap wordt vaak aangetroffen in strandhuizen en compacte stadswoningen, omdat daar vaak minder ruimte is. Het nadeel van de spil trap is dat hij voor mensen die wat slechter ter been zijn lastig te beklimmen is. Dit komt doordat hij vaak steil is. Ook zijn de treden smal aan de binnenkant. Het is daardoor lastiger om grotere items op en neer te bewegen op dit type trap.

Vroeger waren er zelfs een aantal stads- en gemeentelijke bouwvoorschriften die vereisten dat een spiltrap enkel een secundaire toegangsweg mocht zijn.

Wenteltrap

De draaitrap

Ook de wenteltrap wordt vaak een draaitrap genoemd. Een wenteltrap lijkt ook een beetje op een spiltrap. Het verschil zit hem in de centrale as. Een wenteltrap heeft namelijk geen centrale as. Een wenteltrap heeft ook geen fysieke spil.

Doordat de wenteltrap niet om een centrale as draait is hij een stuk makkelijker te gebruiken. Hij is daardoor namelijk ruimer opgezet. Vaak heeft hij geen smalle treden aan de binnenkant en is hij minder steil.

Dit soort trap staat prachtig in lofts of huizen met een grote inkomsthal. De elegante vorm van de trap geeft hem een majestueuze look. Het is een echte eye-catcher. De wenteltrap kan je beter vermijden in kleinere ruimtes waar hij niet of weinig tot zijn recht komt. De wenteltrap is voor ruimere huizen of bedrijfspanden.

De laddertrap

Een ladder

In tegenstelling tot de wenteltrap is de laddertrap buitengewoon geschikt voor krappe ruimtes en kleine woningen. Het is één van de meest ruimtebesparende trap soorten. Als je kiest voor een laddertrap is een goed idee om bouwcodes in de omgeving te controleren. Soms zijn ze niet toegestaan primaire uitgansweg. 

Tip: ‘’de laddertrap wordt vaak gebruikt in tiny houses’’

Deze trap wordt ook zelden gebruikt tussen verdiepingen. Alleen naar een zolder zie je deze trap nog wel eens staan. Echter, de laddertrap wordt wel vaak voor andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het bereiken van de bovenste planken van een grote boekenkast of opbergruimte. 

Laddertrappen kunnen in verschillende stijlen worden gebouwd, van een letterlijke ladderstijl, tot meer gestileerde versies. Hoe dan ook, laddertrappen hebben doorgaans hogere treden en kunnen lastig te beklimmen zijn. Vooral de trap af komen kan lastig zijn.

Laddertrap

Soorten stalen trappen

Wij maken trappen in alle soorten en maten. Dit moet ook wel, want geen situatie is gelijk. Waar en waarvoor is de trap bedoeld? Hoe gaat de trap gebruikt (en belast) worden en welke vorm kan hij hebben in uw ruimte? Wij denken vanaf moment één met u mee. Al uw wensen vertalen wij naar een stijlvol en functioneel ontwerp op maat. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos omdat wij alles op maat maken.

Bent u op zoek naar een op maat gemaakte trap van staal? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem een kijkje op onze productpagina over trappen en trapleuningen of vraag direct een offerte aan.