Stalen buitenpui, alles wat je moet weten.

Een buitenpui van staal lijkt een prachtige manier om interieur met exterieur te verbinden, maar geldt dit wel voor ieder huis? Staal heeft een stoere en strakke uitstraling, maar bij welke stijl past staal eigenlijk? En is staal wel duurzaam? In deze blog vertellen we je alles over de stalen buitenpui. We hebben het over de eigenschappen van het materiaal, bij welke stijl het past, maar ook wat het kost. Ook informeren we je over de voor- en nadelen van alternatieve materialen zoals hout en kunststof. 

Geïsoleerde stalen buitenpui

Past een stalen buitenpui bij jouw huis?

Staal is sinds halverwege de 19e eeuw een steeds vaker voorkomend materiaal in woningen en bedrijfspanden. Maar de afgelopen jaren is de populariteit van staal echt geëxplodeerd. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het interieur van veel huizen, winkels, restaurants en bedrijfspanden. Misschien wel de belangrijkste reden hiervoor is de uitstraling van staal. Staal is tijdloos en heeft een strakke uitstraling. Hierdoor past het eigenlijk bij iedere stijl en daar komen steeds meer mensen achter. Dat staal bij veel stijlen past is een groot voordeel als je staal gebruikt voor een buitenpui. De pui moet namelijk passen bij de buiten- en binnenkant van je huis. Met staal heb je dan het perfecte materiaal gevonden.

Stalen pui en interieur
Ben je benieuwd of staal bij jouw interieur past? Ook als je geen industriële uitstraling wil creëren? Interieurstylist Suzan Elling heeft hier een blog over geschreven. Lees de blog: Staal in je interieur hier.

Stalen pui en exterieur 
Of je stalen pui bij het exterieur van je huis past hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Neem de afbeelding hieronder. Dit zijn vier projecten die wij eerder gerealiseerd hebben bij  zeer verschillende panden. Het ziet er schitterend uit bij ieder project toch? 

Verschillende stalen buitenpuien

Veel natuurlijk licht
Staal heeft nog een groot voordeel als je het gebruikt bij een buitenpui. Staal is stevig en daardoor kan je voor buitengewoon slanke profielen kiezen. Hierdoor heb je veel ruimte voor grote raampartijen. Zo kan je dus ook binnen genieten van veel natuurlijk licht.

Staal in verschillende kleuren
Een andere mooie bijkomstigheid van staal: het kan geleverd worden in iedere RAL kleur. Hierdoor is het nog makkelijker aan te passen aan ieders smaak. 

Is staal geschikt materiaal voor een buitenpui?

Allereerst wat algemene eigenschappen van staal. Het is een duurzaam materiaal: het gaat lang mee en vergt weinig onderhoud. Het materiaal is 100% recyclebaar en kan makkelijk hergebruikt worden. Staal leent zich dus goed voor een circulaire economie en slijt (bijna) niet. Daarnaast is het brandwerend en goed bestand tegen inbrekers.

De levensduur van een pui
Hoe lang gaat een stalen buitenpui mee? De kans is groot dat de pui ouder wordt dan jij. Ze gaan namelijk tot 100 jaar mee! 

Tijd voor verduurzaming?
Bij Uniek Staal gebruiken we thermisch onderbroken stalen profielen en die combineren we met energiebesparend HR++ dubbelglas (of kies voor triple of kogelwerend glas). Deze combinatie isoleert uitstekend. Door de goede isolatie van een stalen buitenpui wordt jouw huis een stuk energiezuiniger. Goed voor het milieu en jouw portemonnee.

Een stalen buitenpui onderhouden
Onze stalen buitenpuien zijn bijzonder onderhoudsarm. Dat is wel zo makkelijk. Het enige wat eens in de 10 á 15 jaar moet gebeuren is het smeren van de scharnieren. Zo blijft alles soepel bewegen. Daarnaast kan je de pui af en toe schoonmaken natuurlijk. Even een natte doek er overheen halen is voldoende.

Prijs en installatie stalen buitenpui

Natuurlijk wil je ook weten wat zo’n buitenpui dan ongeveer mag kosten, zeker als je nog twijfelt tussen staal of een ander soort materiaal. Dat hangt natuurlijk helemaal af van de omvang van het project. Elke buitenpui is uniek. Een precieze prijs is daarom lastig te geven.

Om je toch een idee te geven: de prijs van een stalen buitenpui is bijna altijd tussen de €950 en €1150 per m2 exclusief btw. Deze prijs is inclusief:

  • Montage
  • Transparant dubbelglas (HR++)
  • Dubbel gelaagd veiligheidsglas
  • Dubbele poedercoating in RAL kleur naar keuze
  • SKG gekeurd hang en sluitwerk

Wil je weten wat een buitenpui in jouw unieke situatie kost? Vraag dan een offerte aan.

Geïsoleerde stalen buitenpuien

Bekijk onze recent gerealiseerde projecten voor meer staal inspiratie

Andere matierialen voor een buitenpui

We hebben je nu het één en ander verteld over stalen buitenpuien. Staal is natuurlijk ons favorieten materiaal, maar waarschijnlijk weet je dat er ook alternatieven zijn. Naast staal kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor hout of kunststof. Hieronder vertellen we meer over de voor- en nadelen van hout en kunststof als je ze gebruikt voor een buitenpui. 

houten buitenpui

Hout is een klassieker en wordt nog steeds wel eens gekozen als materiaal voor een buitenpui. Vaker nog, wordt hout gekozen voor kozijnen. Dit komt door de volgende voordelen:

  • De authentieke uitstraling. De authentieke uitstraling van houten kozijnen en puien is voor veel mensen de doorslaggevende factor om te kiezen voor dit materiaal. 
  • Houten kozijnen zijn vaak maatwerk. Hierdoor word je nauwelijks beperkt door afmetingen en dit is handig bij bijvoorbeeld een restauratie. Voor kunststof geldt dit vaak niet. Voor staal daarentegen weer wel. Bij ons zijn alle stalen producten maatwerk en daardoor buitengewoon geschikt voor restauratie van bijvoorbeeld een monumtaal pand.
  • De levensduur van hout is langer dan dat van kunststof. Een houten pui of kozijn gaat ongeveer 75 jaar mee. Mits het goed wordt onderhouden en je het juiste soort hardhout gebruikt. Dit is 25 jaar langer dan de meeste kozijnen van kunsststof. 

Toch zien we het aandeel van hout in Nederlandse kozijnen en puien langzaam verkleinen. Hier zijn een aantal logische redenen voor. Hout heeft namelijk een aantal onmiskenbare nadelen:

  • Hout heeft relatief veel onderhoud nodig. Hout moet namelijk eens in de 5 (tot 10) jaar voorzien worden van een nieuwe verflaag. Ook hecht vuil sneller aan hout dan aan bijvoorbeeld staal of kunstof. Hout dient dus vaker schoongemaakt te worden.
  • Hout kan een relatief korte levensduur hebben. Bij hout moet je goed letten op het soort hout. Zo gaan sommige soorten maar tot 20 á 25 jaar mee. Als je het juiste soort hardhout kiest kan een pui wel tot ruim 75 jaar meegaan mits je hem goed onderhoud.
  • Hout is duurder dan kunststof. Iedereen die een kozijn uitkiest op prijs gaat tegenwoordig voor kunststof, omdat dat het goedkoopste materiaal is.
  • Hout kan gevoelig zijn voor de omgeving. Onderhoutd je het niet goed, dan gaat het niet lang mee. Hout is van t.o.v. staal en kunstof het meest gevoelig voor schimmels, insecten en temperatuurverschillen.
  • Hout is niet de meest milieuvriendelijke optie. Wel zijn er twee internationale keurmerken die duurzaam hout aantoonbaar en transparant maken: FSC en PEFC. Let hier dus op als je voor duurzaamheid belangrijk vindt.

Stalen raamkozijn

Kunststof buitenpui

Kunststof kozijnen en puien worden steeds populairder en hiervoor zijn een aantal logische verklaringen. Kunststof heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Kunststof is de meest goedkope optie als het gaat om materiaal voor kozijnen.
  • Het onderhoud is minimaal. Eens in de zoveel jaar schilderen is bijvoorbeeld niet nodig. Dit scheelt veel tijd en/of kosten. Zeker voor mensen die niet zelf in staat zijn om te schilderen is dit vaak een groot voordeel.
  • Kunststof kozijnen en puien zijn recyclebaar en daardoor relatief goed voor het milieu. 
  • Moderne kunststof puien en kozijnen in combinatie met het juiste glas is zijn goed om de warmte binnen te houden. Dit scheelt dus in stookkosten en is beter voor met milieu.

Kunststof lijkt op het eerste ook een prima keuze voor een pui of kozijn, maar toch heeft dit materiaal een aantal eigenschappen waardoor veel mensen toch voor wat anders kiezen. De nadelen van kunststof:

  • De uitstraling van kunststof is voor veel mensen toch een dealbreaker. Het wordt vaak omschreven als kil of onnatuurlijk. Dit is natuurlijk gewoon een kwestie van persoonlijke smaak, maar toch blijkt dat een grote groep deze mening deelt. Kunststoffabrikanten proberen hun product namelijk vaak een houten of stalen uitstraling te geven. Dit lukt alleen niet altijd even goed.
  • Gaten boren in kunststof kan problemen opleveren, omdat het ten koste gaat van de stijfheid. De meningen hierover zijn verdeeld, maar vaak wordt geadviseerd om er niet in te boren.
  • Hoewel veel kunststof kozijnen en puien op elkaar lijken, blijkt het toch dat er veel verschil is in kwaliteit. Dit heeft onder andere te maken met het aantal tussenruimtes die ze in de opbouw hebben. Aan de buitenkant is dit dus niet te zien. 
Geïsoleerde stalen buitenpui

Welke buitenpui kies jij?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen bij je keuze voor je toekomstige buitenpui. Overweeg je staal? Vraag dan een gratis offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op. Je mag ons alles vragen. Ook kun je op onze website nog meer informatie vinden over de geïsoleerde stalen buitenpui of over buitenpuien voor monumentale panden. Kies je toch liever voor een pui van hout of kunststof? Dat is geen probleem natuurlijk.