Zwart staal in je interieur verwerken – advies van een professional

Voor deze blog over zwart staal hebben we een expert ingeschakeld. Namelijk: Suzan Ellinvan Studio Suus. Met haar jarenlange ervaring in het ontwerpen en stylen van uiteenlopende ruimtes is ze een echte expert op het gebied van interieur. In deze blog verklaart ze waarom zwart staal zo populair is en geeft ze tips hoe je het in je eigen interieur kunt verwerken.

Is zwart staal de grootste trend van nu?

Een van de grootste interieurtrends van dit moment is toch wel het gebruik van staal in interieur. In bijna elke woning zie je tegenwoordig staal terugkomen. Vaak zijn dit stalen accessoires, maar tegenwoordig zie je staal ook veel terugkomen in grotere elementen. Denk bijvoorbeeld aan stalen trappen of stalen deuren. Of je het nu gebruikt voor een suitedeur midden in je kamer of als tussendeur naar je hal, staal geeft bijna altijd sfeer (mits je het goed combineert).

Tip: ‘’Door staal in alle ruimtes van je huis te gebruiken creëer je meer eenheid en betrek je de ruimtes meer met elkaar.’’

Staal is van zichzelf een strak en sterk materiaal. Daarom kan het soms een wat kille
uitstraling geven. Het materiaal komt het beste tot zijn recht wanneer je het combineert met mooie zachte tegenhangers.

Een goed voorbeeld hiervan is een prachtige stalen gordijnrails waar je een grote stoffen gordijn aan hangt. Ook kun je denken aan een stalen trap met mooie eikenhouten traptreden of een stalen bankje met stoffen bekleding.

stalen bankje met kussens

Waarom is zwart staal zo bijzonder?

Dat staal op dit moment zo populair is, is eigenlijk heel begrijpelijk. Staal – voornamelijk zwart staal – geeft een modern, chique en vooral een exclusieve look. Een stalen deur bijvoorbeeld; door glas en staal te combineren creëer je een ruimtelijk gevoel en verbind je de ruimtes met elkaar. Daar kan geen  witte deur tegenop toch?

Past staal in jouw interieur?

Omdat staal tijdloos is en een strakke uitstraling heeft past het eigenlijk bij ieder interieur.
Daarnaast past het ook in elke ruimte. In de keuken, woonkamer, slaapkamer, maar ook zeker in de badkamer.

Als je meerdere items van een zelfde materiaal laat terugkomen in je interieur, dan vormt het een geheel en versterkt het elkaar. Staal is hier goed geschikt voor. Je hebt tegenwoordig veel verschillende decoratie van staal zoals: windlichten, kaarsenhouders, kapstokken, spiegels, kapstokken, vensterbankbekleding, trapleuningen, handgrepen, lampen en nog veel meer. Of je nou een industrieel, klassiek, botanisch, modern of landelijk huis hebt, staal kan eigenlijk altijd de verbindende factor zijn.

Een stalen kast inrichten

Stalen kasten zijn helemaal van deze tijd. Trendy, stijlvol en een opvallende verschijning in huis! Met zo’n stoere stalen kast voeg je een prachtig accent toe aan bijvoorbeeld je woonkamer. Als je er vervolgens de juiste accessoires in zet, wordt het een echte eyecatcher. Je kan de kast op verschillende manieren inrichten. Hieronder heb ik een aantal tips hoe je dat het beste kan doen:

 • Kies voor een duidelijk kleurenpalet dat ook aansluit bij de rest van je interieur om rust te creëren.
 • Kies vervolgens voor een aantal grote elementen en probeer ze te groeperen, bijvoorbeeld een mooie vaas of een mooi beeld. Wissel dat af met mooie planten. Doorplanten zorg je dat het meer gaat leven.
 • Vervolgens is het belangrijk dat je oneven aantallen gebruikt hierdoor creëer je een speelse inrichting. Zet niet alles strak tegen elkaar aan maar laat er wat ruimte tussen. Het geheel wordt op die manier een stuk luchtiger en daarnaast komen de accessoires veel meer naar voren.
 • Wat ook leuk is om te doen is het afwisselen van verschillende vormen. Bijvoorbeeld een ronde vaas met een boek. Ronde vormen geven een veel zachtere uitstraling.
 • Tot slot is het handig dat je kast opgeruimd is. Als je toch kleine spullen in je kast wilt zetten kies dan voor mandjes of leuke decoratieve bakjes. Je kan dit goed combineren met een industriële kast.
Voordelen van staal in interieur

Een stalen trap

Als je kiest voor een stalen trap in je woning moet je goed van tevoren bedenken of het echt bij je huis past. Een stalen trap heeft vaak een stoere en krachtige uitstraling. Dit past niet altijd goed in elke woning. Een stalen trap gaat jarenlang mee, maar is een kostbare investering. Het beste is om de trap te laten ontwerpen door iemand die er verstand van heeft, zoals de ontwerpers van Uniek Staal.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een trap zonder of
met leuningen. Wil je een strakke uitstraling? Kies er dan voor om geen verticale tussenstukken  te nemen. Dit zorgt ervoor dat de trap een moderne uitstraling krijgt.

Een volledig stalen trap kan ook een koel gevoel geven. Kies er dan voor om het te combineren met andere materialen. Je kan hierbij denken aan hout – bijvoorbeeld houten traptreden – of textiel. Ook verschillende kleuren kunnen helpen bij het creëren van een zachtere uitstraling.

Zwart stalen trappen

Wat zijn de voordelen van staal?

Naast dat staal een mooie uitstraling heeft is het ook heel erg duurzaam. Staal is
onverwoestbaar en vergt weinig onderhoud, vandaar dat het lang mee gaat. Een woonkamer of keuken oogt veel ruimer en lichter door een stalen pui met glas. Het is ook heel erg praktisch, in een lastige ruimte kan een mooie stalen deur net dat verschil maken. Je kan de ruimte makkelijk splitsen zonder dat je licht verliest en het is een echt eye-catcher in je kamer.

De voordelen van staal op en rijtje:

 • duurzaam
 • praktisch
 • oogt ruimtelijk (in combinatie met glas)
 • trekt de aandacht
 • weinig onderhoud
 • past in ieder interieurs

De uitstraling van staal

Omdat staal van zichzelf een wat harde uitstraling heeft, kun je het goed combineren met warme materialen en elementen. Onthoud wel dat je dit niet altijd hoeft te doen. Het is belangrijk dat je een goede balans vindt. Zwart staal kan je bijvoorbeeld goed combineren met hout, jute, wol en leer. Hierdoor krijg je een echte industriële look. Maar ook door zachte kussens op je bank te leggen of een mooi schapenvacht zorg je voor een goede balans van een ruw maar wel warm interieur.

Zwart staal bij Uniek Staal

Uniek staal heeft alle stalen elementen die je nodig hebt. Bij Uniek staal maken ze namelijk
alles op maat. Van keukens tot trappen en van meubels tot deuren. Ben je benieuwd geworden? Neem dan een kijkje tussen de verschillende productcategorieën.